Anyż w lata często ulega chorobom grzybowym

Zbiór najczęściej przeprowadza się we wrześniu, ścinając całe rośliny i dosuszając je w przewiewnym, suchym miejscu. Opóźniony zbiór może spowodować osypanie się owoców. Anyż w mokre lata często ulega chorobom grzybowym i bakteryjnym. Już pierwsze chore egzemplarze trzeba usuwać i niszczyć przez palenie. Surowiec można przechowywać do 1 roku w miejscu suchym i ciemnym. Co zawiera? Owoce anyżu zawierają olejek eteryczny, a w nim cenny składnik anetol i terpeny; poza tym tłuszcze, węglowodany, białka, śluzy, cholinę i cukry. Na granicy magii i wiedzy Cenili anyż od niepamiętnych czasów Arabowie i Izraelici, a potem Grecy i Rzymianie. Znany by! także w Chinach i Indiach.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)