Barwniki naturalne

Barwniki naturalne do tkanin odznaczały się nie tylko pięknem barwy i jej odcieni, ale również trwałością, uzyskaną dzięki specjalnej technice. Z biegiem czasu sztuczne barwniki, jako znacznie łatwiejsze do otrzymania, wyparły barwniki roślinne. Dziś jednak niejednokrotnie w cennych rękodziełach artystycznych pragnie się wprowadzać je od nowa. Niezależnie od innych walorów, należą one do znacznie zdrowszych. Dlatego też w przemyśle spożywczym nie usunięto barwników naturalnych całkowicie, a nawet zainteresowanie nimi stale wzrasta. I tak, do barwienia soków, dżemów i napojów używa się często barwnika czerwonego, zawartego w owocach dzikiego bzu czarnego. Inne produkty spożywcze barwi się na żółto i pomarańczowo karotenem z marchwi czy dyni, a na zielono — chlorofilem otrzymanym z pokrzywy.

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)