Białe wino gronowe

Metodą francuską otrzymuje się aromatyczne winko anżelikowe, dodając nalewki ze świeżych części rośliny do białego wina gronowego. Likier dzięglowy przyrządza się, zalewając spirytusem (85 proc.) kilka oczyszczonych, umytych świeżych korzeni i dodając cukru do smaku. Wszystkie alkoholowe napoje z dodatkiem arcydzięgla odznaczają się pięknym aromatem. Zioło to jest składnikiem słynnej „trojanki litewskiej”, która stanowi nie tylko smaczny, aromatyczny trunek, ale jest także lekiem. W krajach skandynawskich korzeń arcydzięgla wchodzi w skład mieszanek służących do aromatyzowania piwa. Likier arcydzięglowy: 20 g świeżych rozdrobnionych łodyg zalać 750 ml spirytusu (70 proc.), pozostawić na 14 dni, potem dodać 1 g kory cynamonowej, 10 goździków, 5 g liści melisy, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)