Najlepiej kiełkuje w temperaturze 20—30°C

Na 10 m2 wysiewa się 2 g nasion, lekko przyprószając je kilkumilimetrową warstwą ziemi. Najlepiej kiełkuje w temperaturze 20—30°C. Rozsadę wysadza się do gruntu w rozstawie 20 x 40 cm lub 30 x 40 cm dopiero po 15 maja, gdyż jest wrażliwa na niskie temperatury. W pierwszym okresie należy ją starannie odchwaszczać, a podczas suszy podlewać. Nadaje się też do uprawy w domu i na balkonie — w skrzynkach lub doniczkach. Surowcem jest ziele i liść bazylii. Zbiera się je na początku kwietnia lub stopniowo w miarę potrzeby. Drugi zbiór otrzymuje się w końcu wegetacji, tj. w początkach października. Ziele suszy się w podwyższonej temperaturze, nie przekraczającej 30°C, rozłożone cienką warstwą. Co zawiera? Ziele bazylii zawiera olejki eteryczne (linalol, chawikol, eugenol, kamforę), garbniki, karotenoidy, flawonoidy, saponiny, sterole i sole mineralne (miedź, cynk i w większych ilościach mangan, żelazo i kobalt).

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)