Owoce anyżu, jako dodatek do potraw ciężko strawnych

W NASZEJ KUCHNI. W kuchni polskiej używane są głównie owoce anyżu, jako dodatek do potraw ciężko strawnych, np. kapusty, czasem przy konserwowaniu warzyw (ogórków czy buraków). Najczęściej jednak bywa dodawany do pieczywa, ciasteczek, przyprawy do pierników, a rzadziej do kompotów lub do mięs. Wchodzi w skład przyprawy curry. Od najdawniejszych czasów używany był przy „paleniu gorzałki”, a potem przy produkcji wódki anyżówki i likierów gatunkowych. Liście anyżu w kuchni wschodniej dodawane są do sałatek dla nadania im specyficznego smaku. Warto by i u nas tego spróbować. Jako ciekawostkę podajemy, że w indyjskich liniach lotniczych przy starcie i lądowaniu podawane są do żucia owoce anyżu — zamiast cukierków.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)