W medycynie używano anyżu na dolegliwości żołądkowe
Z późniejszych wieków wiadomo, że masowo uprawiano go w rejonie Pińczowa i nawet był stamtąd eksportowany. W medycynie ludowej używano anyżu na dolegliwości żołądkowe, głównie przeciw wzdęciom. Uważano go także za środek obniżający temperaturę, moczopędny i wykrztuśny, stosowany nawet przy astmie. Wraz z sadłem i ciemiężycą białą był składnikiem maści na wszy i gnidy. Olejku anyżowego używano do nacierania ciała dla odpędzenia natrętnych owadów, szczególnie komarów. Twierdzono, iż: „daje oddechowi świeżość, oddala ciężkie sny, a obliczu nadaje młodzieńczy wygląd”. W dawnych czasach bardzo często służył do „zaprawiania gorzałki”, poprawiania smaku mikstur leczniczych i jako przyprawa do ciężko strawnych potraw.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: