W NASZEJ KUCHNI

Uwaga! Nie należy stosować arcydzięgla w ostrych nieżytach żołądka, zapaleniu jelit, zapalnym stanie nerek, w czasie miesiączkowania i przy nadwrażliwości na promienie nadfioletowe. Zastosowanie w gospodarstwie domowym
W zasadzie wszystkie części rośliny mogą stanowić przyprawę o ostrym, korzennym, przyjemnym zapachu i gorzkawym smaku. Z ogonków liściowych młodych pędów sporządza się konfitury oraz kandyzowaną ozdobę do tortów i ciastek, jak również dodatek do keksów. Konfitura z arcydzięgla: Młode, nie zdrewniałe pędy i ogonki liściowe w kawałkach (10—15 cm) zalewa się osobnym wrzątkiem, aby były przykryte. Na 1 kg surowca daje się 61 wody i 10 g soli; można zamiast soli dodać kwasku cytrynowego lub octu. Po 24 godzinach odsącza się i płucze. Następnie przygotowuje się syrop z 1 kg cukru i 3/4 szklanki wody, smaży w nim arcydzięgiel przez kilka dni, doprowadzając tylko do wrzenia i odstawiając.

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)