Ziela żubrówki

Ziela żubrówki używa się do aromatyzowania wódek. Sporządza się je przez dodanie do alkoholu intensywnego naparu z tej trawy dla uzyskania aromatu, a następnie dla efektu wkłada do butelki suche źdźbło. Podobnie aromatyzuje się inne wódki, takie jak: dzięgielówka — korzeniem arcydzięgla, kminkówka — niedojrzałymi owocami kminku, anyżówka — nasiona­mi anyżu, czy trojanka litewska, w skład której wchodzi aż 27 gatunków ziół. Większość win ziołowych, szczególnie wermuty, zaprawia się takimi roślinami, jak piołun czy boże drzewko. Niektóre octy winne również aromatyzuje się ziołami, np. estragonem. Ciasta, torty i keksy aromatyzowane są konfiturą z arcydzięgla lub dodatkiem kandyzowanych ogonków liściowych i pędów tej rośliny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Pracuje jako agentka nieruchomości w jednej z większych agencji nieruchomości w Warszawie, na co dzień doradzam ludziom na co zwrócić uwagę wybierając mieszkanie lub dom dla siebie. Postanowiłam założyć bloga o tej bliskiej mi tematyce, aby dzielić się z Wami moimi doświadczaniami. Mam nadzieję, że wpisy będą leżeć w obszarze Twoich zainteresowań!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)